Info Bàsica

Lisboa és una ciutat amb encant... Racons i raconets, alegria i tristor, amor i dolor, antic i modern, cultura, bellesa, passió... olors, veus, records, ànima... Lisboa té ànima... la ciutat blanca és molt més que una ciutat, és un estat d'ànim, i per això, les hores passades en els seus carrers, cafès i tramvies ens acompanyaran tota la nostra existència...

Situada a l'enclavament més estratègic de l'Atlàntic, al sud-oest de la Península Ibèrica, Lisboa conserva la seva porta al desconegut, les aigües del riu Tajo. En segles passats aquesta obertura al mar van afavorir l'intercanvi comercial de la ciutat portuguesa, en altre temps capital d'imperi colonial, i la va fer néixer la ciutat que ens trobarem al caminar pels seus barris.

Segons la llegenda, la ciutat va ser fundada per Ulisses. Els grecs hi van establir un port comercial, que els romans van anomenar "Olissipo" que amb el temps va canviar a "Olissipona" o "Lissipona". Les investigacions arqueològiques has tret a la llum evidències de primitiva ocupació humana en la localització de Lisboa des de, almenys, el segle VI a. C., successivament per fenicis, grecs, cartaginesos i romans. Durant les invasions de l'Imperi romà pels bàrbars la ciutat va ser conquistada pels sueus sota el comandament de Maldras a mitjans del segle V, i pocs anys més tarda pels visigots sota el comandament d'Euric, tornant-se definitivament visigoda sota el regnat de Leovigild. Segles més tard, en el segle VIII, la ciutat cau sota domini musulmà (716), passant a anomenar-se Al-Ushbuna.

En el context de la Reconquesta cristiana de la península, la seva possessió oscil·la a l'aire de les envestides cristianes fins l'any 1147 quan la ciutat fou ocupada i saquejada per una flota de croats i l van annexionar definitivament al Regne de Portugal, del qual el 1255 es va convertir en la seva capital. L'època de major prosperitat per a Lisboa va ser el segle XVI gràcies al comerç amb l'Àsia i l'Amèrica, i l'or provinent del Brasil. La ciutat va patir un terratrèmol el 1531 i un segon l'1 de novembre de 1755 va destruir el 85% de la ciutat i va causar la mort de més de 90.000.

Els francesos l'ocuparen el 1807, un any després l'alliberaren els anglesos, i durant els decennis següents fou un reducte del constitucionalisme. S'hi proclamà la república (1910), i durant el govern de Salazar, des del 1932, experimentà una renovació urbana. Aquesta activitat constructiva es reprengué durant el decenni dels noranta amb motiu de la celebració de l'Exposició Universal de Lisboa l'any 1998. Aquest any el president portuguès Jorge Sampaio inaugurà el pont Vasco da Gama, que, amb 17,2 km, és el més llarg d'Europa, i tingué lloc l'esmentada Exposició, que se celebrà en un recinte construït en un antic barri industrial de la ciutat.

+ Museu da cidade (port). Museu de la ciutat de Lisboa.
+ info sobre la història de Lisboa (cat)
+ info general de Lisboa (cat)

Lisboa té un clima mediterrani tot i ser a l'oceà atlàntic donada la influència de la Corrent del Golf. Per estacions, els estius són calents i secs amb temperatures diàries màximes entre 26 i 29 °C, essent les mínimes entre 16 i 18 °C. Els hiverns són plujosos i frescos amb temperatures entre 8 i 15 °C mentre la primavera i la tardor són suaus.

La llengua oficial de la República Portuguesa és el portuguès que amb més de 210 milions de parlants nadius és la cinquena llengua més parlada del món i la tercera més parlada del món occidental. A més, a Portugal es reconeix oficialment el mirandès, llengua oficial del consell de Miranda do Douro d'origen asturlleonès, que s'ensenya com a llengua facultativa en les escoles del consell de Miranda do Douro i part del consell de Vimioso.

 + Guia bàsica de conversa català - portugués

Arribats a Lisboa, en poques hores deixarem de sentir-nos estrangers per saber-nos momentàniament lisboetes gràcies a l'aroma a cafè, a l'electrico 28, als fanals, a l'elevador de Santa Justa, a les llambordes blanques i negres, a la melodia del fado, a les rajoles blaves, a les façanes art déco, a les placetes amagades, als restaurants vuitcentistes, i  a l'ambient dels seus barris més emblemàtics: Barrio Alto, Chiado, Baixa, Alfama i Belém.

Per tant, aquests barris són  visites imprescindibles:

- La Baixa és la zona principal del centre històric i, sense cap mena de dubte, la zona més visitada de Lisboa. Podem delimitar com la zona plana encaixonada entre els turons on es troben el Castell i el barri Alt i que va de la Plaça del Rossio fins al riu Tajo. Es tracta d'una zona de carrers rectes i quadriculades, que va ser reconstruïda després del terratrèmol que va assolar la ciutat en 1755 i que avui és una zona principalment comercial i d'hostaleria, que sempre està plena de turistes.  

- Alfama, la Catedral i el Castell es troben al sud i costa amunt. Allà trobem la catedral romànica i, posteriorment, al Castell de Sant Jorge, des d'on hi ha vistes precioses de tota la ciutat. Entre el castell i el riu es troba el barri d'Alfama, de carrerons petites i cases pintoresques.

-  El Chiado i el Barrio Alto es poden visitar un cop retornats a la Baixa i pujant carrers costeruts en direcció oposada a l'anterior. Així, arribarem a una de les zones elegants de la ciutat, el Chiado. Actualment, ha perdut part del seu paper com a zona d'elit, per excel·lència, però segueix tenint un aire comercial i de cafès molt agradable. A la zona es troben també el largo do Carmo i les ruïnes del Convent do Carmo, que avui és el museu arqueològic. Més enllà de la plaça de Luis de Camoes s'estén el Barrio Alto, una zona de carrers estrets, bars i restaurants que a la nit és un formiguer de gent. 

 - Belém es troba allunyat del centre però val realment la pena pel seu entorn atractiu, amb cafès aprop del riu i un acollidor passeig marítim. A Belém hi ha quatre llocs turístics de visita obligada: la Torre de Belém, el Monestir dels Jerònims, el Monument als descobridors i la botiga dels Pastissos de Belém.

+ info Visites imprescindibles (cat)
+ info: Què visitar ? (cat)
+ info: Voy a Lisboa (esp)
 
Per poder llegir més sobre els atractius turístics d'aquesta ciutat res millor que alguna de les multiples guies que existeixen. Per la meva part us volia recomanar la guia editada en català Guia de Lisboa (ebook) d'Ecos Travel Books, el monogràfic número 44 de la revista Condé Nast Traveler dedicat a aquesta ciutat o el núm. 70 de la revista Altaïr dedicat a Lisboa y el Alentejo.



2 comentaris:

  1. Gràcies per tanta informació sobre Lisboa, l'estic llegint i rellegint perquè en uns dies me'n vaig a la ciutat veïna que fa molts anys ja em va captivar...segurament, ara amb tanta informació la veig amb altres ulls...segurament la puc assaborir molt més...espere trobar el mateix encant.

    ResponElimina
  2. Quina troballa aquest blog! Estic preparant un viatge amb família amb parada obligada a Lisboa i ens anirà molt bé! Gràcies

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...