dijous, 29 de novembre del 2018

El Museu d'Art, Arquitectura i Tecnologia (MAAT)



Vist des del Tajo, el flamant edifici del Museu d'Art, Arquitectura i Tecnologia (MAAT) sembla una ondulada i brillant duna que emergeix a la riba de Belém, a Lisboa. La capital portuguesa va obrir al públic al 2016 aquest nou equipament, que pretén contribuir a la regeneració de la seva ribera fluvial i de la seva activitat cultural.

La seva autora és la arquitecte britànica Amanda Levete, directora de l'estudi AL_A, que ha recobert les seues formes corbes -no sembla haver-hi una sola recta en aquesta construcció- de 15.000 peces ceràmiques capaces de treure infinitat de llampades (blancs, ataronjats, blaus ... ) a la canviant llum solar, i reproduir a la façana el reflex del sol sobre el Tajo.


El MAAT integra i relaciona aquesta construcció de nova planta amb la veïna Central Elèctrica del Tajo, que va funcionar a ple rendiment com a tal durant la primera meitat del segle XX, i des del 1990 alberga el Museu de l'Electricitat. El ressò de la reconversió de la central elèctrica del South Bank londinenc en seu de la Tate Modern, escomesa per Herzog & De Meuron, ressona en aquesta operació lisboeta: a partir d'un centenari edifici industrial de maó, amb ressons clàssics i déco, ara complementat amb un altre nou, es pretén crear aquí, amb menys mitjans, un altre museu punter.

El MAAT tradueix l'ambició de presentar exposicions nacionals i internacionals amb la col·laboració d'artistes, arquitectes i pensadors contemporanis. Reflexionant sobre temes importants i tendències actuals, el programa també presentarà diversos comissaris sobre la Col·lecció d'Art de la Fundació EDP.


El programa MAAT va començar el 30 de juny de 2016 amb la presentació de quatre exposicions a les habitacions renovades de l'edifici del Central Tejo. El 5 d'octubre del mateix any es va inaugurar el nou edifici amb una gran obra creada per l'artista francès Dominique Gonzalez-Foerster específicament per a aquest espai.

Més informació del MAAT i les seves exposicions a la seva web

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...