dilluns, 4 de febrer del 2019

O Cauteleiro de Lisboa


Passejant pels carrers del Bairro Alto es pot arribar a una plaça singular, el Largo Trindade Coelho. Un agradable espai on aturar-se en aquesta part de la ciutat, un bonic lloc ple de coloms i amb una curiosa escultura al costat dels quioscos de premsa. Es tracta de l'estàtua del venedor de loteria o O Cauteleiro, obra de Fernanda de Assis,col·locada per honrar aquest ofici per la Santa Casa de la Misericòrdia de Lisboa, institució que gestiona les loteries de l'Estat.

Aquesta plaça va començar sent el Largo de São Roque al segle XIX, ja que des del segle XVI es troba en aquest indret l'església de Sant Roc. A principis del segle XX es va canviar el seu nom per Rua do Mondo en reconeixement al diari republicà d'aquest nom. Fou partir del 1913 que aquesta plaça (Largo) es diu oficialment Largo Trindade Coelho, en homenatge a l'advocat i escriptor.

Ha estat a finals dels anys vuitanta del segle XX i en el marc del 204 aniversari de la Loteria Nacional que va tenir lloc la col·locació de l'estàtua homenatge a "cauteleiros" i popularment s'ha conegut com a Largo Cauteleiro a aquest mateix lloc, sense arribar a perdre el seu nom original i s'ha convertit en un dels dos punts de trobada més populars dels lisboetes quan queden en el Bairro Alto.


La Santa Casa da Misericòrdia té per missió tractar i donar suport als malalts i minusvàlids, així com ajudar els "expostos" - els nounats abandonats a la institució. La seva guia es remunta al compromís de la Misericòrdia de Lisboa, que comprèn catorze obres de misericòrdia basades en la doctrina del cristianisme.

Per impuls del rei Manuel I de Portugal, el fundador de la institució, i els seus successors, es van crear hospitals a tot el regne, arribant a tenir unitats de la institució a l'Àfrica i Àsia, i Amèrica i Europa. Entre les maneres de recaptar fons per la institució es van organitzar jocs de loteria uqe la van fer famosa arreu del país. Actualment, la institució està present a tot el país, essent la més gran i important la de Lisboa, del Largo Trindade Coelho.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...