dimarts, 19 de juny del 2012

Les galeries romanes de la Rua da Prata

Cada any, s'obren al públic les galeries romanes de Lisboa a la zona de Baixa. L'Ajuntament ho fa anualment i només per tres dies, ja que està subjecte a les condicions del clima i altres condicions del moment, ja que les galeries estan submergides i per poder visitar-les cal que els bombers estiguin constantment succionant l'aigua que les cobreix. Es tracta ni més ni menys que de l'obertura d'una porta al passat: descobrir una ciutat sencera sota del sòl de la Baixa Pombalina de Lisboa. Per això, qui vulgui anar ha d'estar pendent que l'Ajuntament anunciï l'obertura. En els darrers anys les dates d'obertura han estat al setembre.

Aquestes ruïnes corresponen al pis inferior d'un edifici públic romà erigit prop de l'àrea portuària, en la primera meitat del Segle I dc. Encara que al principi es va creure que havien estat termes amb finalitats terapèutiques, a causa d'una inscripció en un pedestal dedicada a Escolapi, déu de la medicina, en els anys 80 es va confirmar que es tractava de galeries romanes que els primers cristians van convertir en catacumbes, lloc subterrani de culte i cementiri.

Fa tres segles van arribar fins i tot a ser usades com prosaics frigorífics on els frares i les famílies emmagatzemaven els queviures. Amb el pas del temps es van omplir d'aigua, i fins al segle passat van servir de cisterna als lisboetes, que la consumien i, a més, li atribuïen efectes medicinals, especialment per a les malalties dels ulls.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...