dimecres, 6 de març del 2013

"Lisboa mágica" d'Ángel Crespo

"Lisboa màgica", del castellà Ángel Crespo (1926-1995), autor d'altres treballs com "La vida plural de Fernando Pessoa" ens introdueix no només en l'ànima de la ciutat portuguesa sinó, sobretot, en l'esperit de la seva gent, de la seva història i de la seva literatura.

En aquesta Lisboa màgica s'aprecia el bon coneixement de la ciutat del Tajo i de la cultura portuguesa, la seva mirada afectuosa i la recerca de l'ànima portuguesa també en els mites, símbols, misteris i llegendes, en el "esotèric" - l'ocult, el reservat només a iniciats - d'aquesta realitat que moltes vegades només es percep a través del pla "exotèric" - comú, de fàcil accés.

Després d'explicar i reflexionar sobre el caràcter lisboeta i sobre els factors que el conformen, tracta de comprendre l'especial i esperançada nostàlgia portuguesa, la saudade, endinsar-se al sebastianismo, el mite de l'anhelat retorn del rei Don Sebastián, que va desaparèixer a la catastròfica derrota dels portuguesos en terres marroquines, en la batalla d'Alcazarquivir de 1578, al que sempre esperen com a salvador davant els problemes i dificultats que la història ha ofert a Portugal. Ángel Crespo estudia també l'origen de la ciutat i del nom de Lisboa, per presentar després una panoràmica històrica breu a través dels seus monarques, i acabar en el capítol IV amb una visita guiada per la ciutat.

Sempre amb un acostament entranyable, amb la mirada afectuosa, amb poesia i calor, l'autor utilitza la indulgència i la comprensió davant els fets negatius i la mesura elegància - com la que ha explicat que caracteritza als lisboetes, els alfacinhas - davant les virtuts , èxits i conquestes portugueses. Un llibre amè, de lleugera erudició, molt enriquidor sobretot per a aquells que ja estan introduïts en la cultura i el coneixement del país lusità. Un llibre que serveix per augmentar encara més l'admiració que desperta la bella i acollidora capital de Portugal.

Extracte del comentari d'Ángel García Prieto a Literarias.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...